Небезпека чадного газу

У зв’язку з нещасним випадком, який, на жаль, недавно відбувся у нашому місті, де четверо людей отруїлись і померли від отруєння чадним газом, маємо нагадати вам відповідально поводитись з газовими приладами (котли, конвектори, газові колонки).

Симптоми отруєння чадним газом:
– головний біль (самий ранній симптом);
– блювота;
– запаморочення;
– біль у грудях;
– дратівливість;
– сплутаність свідомості;
– порушення координації рухів;
– синюшний або яскраво-червоний відтінок шкіри;
– втрата свідомості.

Найчастіше отруєння побутовим і чадним газом відбувається серед дітей, залишених без належного нагляду, сплячих людей і людей, що знаходяться в стані наркотичного або алкогольного сп’яніння.

Отруєння газом вкрай небезпечне!

Небезпека полягає в тому, що чадний газ через легені швидко проникає в клітини крові, заміняє кисень, що міститься в еритроцитах. Унаслідок цього в організмі виникає кисневе голодування (гіпоксія).

Головним принципом долікарської медичної допомоги (лише за умов, що немає жодної можливості отримати кваліфіковану допомогу) при отруєнні чадним газом є негайне усунення джерела надходження чадного газу.

Постраждалого необхідно якнайшвидше винести або вивести (якщо він не втратив свідомість) на повітря та викликати «швидку».

Найважливіше – негайно, якщо є підозра на те, що погіршення самопочуття викликано отруєнням чадним газом, звернутися по кваліфіковану допомогу за телефонами 103 (номер швидкої) і 104 (номер газової служби).

Якщо допомогу не надано своєчасно, то хворий може загинути. Слід пам’ятати що своєчасне надання допомоги лікарем значно підвищить шанси на виживання, одужання.

📲067 010 21 03, 050 010 12 00 (номери call-центру)

#отруєннячаднимгазом #небезпекачадногогазу #ПМД #медичнадопомога #медичнийцентр #коломия #медичніпослуги #первиннамедичнадопомога

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *