Небезпека дифтерії та правця

Чи знали ви, що навіть найменша подряпина або поріз можуть призвести до страшної інфекції – правцю, яка може викликати низку серйозних ускладнень, включаючи гангрену та сепсис, що загрожує життю?

Так, у цьому дописі йтиме мова про правець та дифтерію.

Зокрема, у воєнний час ризик зараження клостридіями, що викликають правець, зростає, тому що умови на полі бою, де питання гігієни не стоїть на першому місці (саме тому військовим у першу чергу треба бути захищеними від правцю та дифтерії). Навіть у мирний час, сезонний травматизм – обробка землі, порізка дерев або гілля тощо, може збільшити шанс зараження.

Правець може проявлятися болем у рані, підвищеною температурою тіла, ознобом, головним болем, а також судомами при важкому перебігу. ❗️У разі несвоєчасного звернення за медичною допомогою, ці симптоми можуть призвести до серйозних наслідків, включаючи параліч та порушення серцево-судинної діяльності. У рідкісних випадках може розвинутися найважче ускладнення – опістотонус. Це стан, при якому м’язи тіла стають надто напруженими і жорсткими. Це може призвести до болючих спазмів та ускладнити дихання та кровообіг. Фактично, м’язи тіла вигинаються дугою з такою силою, що можуть зламати при цьому кістки хребта. А це – практично завжи летальний наслідок.

Однією з найбільших ж небезпек дифтерії є важкий період реконвалесценції, коли імунна система, постраждала від бактерії-збудника, не може боротися з іншими інфекціями. Це може призвести до гострих захворювань дихальних шляхів, бронхітів та інших захворювань, що можуть виникнути на тлі імунодефіциту.

Іншою небезпекою дифтерії у дорослих є можливість розвитку серцевих ускладнень, таких як кардіоміопатія та аритмії. Це стається тому, що бактерія дифтерії може атакувати серцеву м’язову тканину та перешкоджати її нормальному функціонуванню.

Тож, аби захиститися від цих інфекційних хвороб, запрошуємо вас на планову вакцинацію у КНП КМР ” Коломийський міський центр первинної медико-санітарної допомоги”.

Потурбуйтеся про власний захист! Зробіть щеплення проти правця та дифтерії!

📲067 010 21 03, 050 010 12 00 (номери call-центру)

#первинналанка #деклараціязлікарем #первиннадопомога #ПМД #медичнадопомога #медичнийцентр #коломия #медичніпослуги #первиннамедичнадопомога #вакцинація #прививкавідправцю #вакцинаціядифтерія

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *