Вакцинація проти кору рятує життя дітей

128 000 дитячих смертей від кору та його ускладнень у 2021 році – це не залякування, а реальна статистика ВООЗ. Причому смертельні випадки зафіксовані переважно серед невакцинованих або недостатньо щеплених дітей віком до 5 років. (переглянути стутистику можна тут).

У 2022 році лише 83% дітей у світі отримали одну дозу вакцини проти кору – це найнижчий показник з 2008 року.

Але є хороші новини: вакцинація проти кору запобігла 56 мільйонам смертей у період з 2000 по 2021 рік.

В Україні ж наймасштабніший спалах кору трапився 2017- 2019 роках. Тоді захворіли понад 115 тисяч людей, серед жертв — 25 дітей. (переглянути стутистику можна тут).

Один з аргументів антивакцинаторів – жодна вакцина не може гарантувати 100% захист від захворювань. Частково це правда. Та водночас у ВООЗ переконують, що у щеплених від кору дітей ризик захворіти цим захворюванням (а крім нього, паротитом і краснухою) зменшується на фантастичних 85-95%.

Ще один аргумент, який антивакцинатори наводять буквально з піною з рота – те, що вакцинація від кору викликає аутизм. Звідки у цього міфа ростуть ноги, та його розвінчання – ми писали раніше.

Прийшла осінь. Наші військові боронять Україну від військової агресії країни-гною, а ми не можемо деякій категорії людей, опираючись на здоровий глузд, цифри та факти, статистику, дані ВООЗ та інших авторитетних джерел досліджень – довести те, що вакцинація від кору – ефективна та безпечна.

Чому ми говоримо «Прийшла осінь»? Та тому, що саме у цей період очікується пік захворюваності на ГРВІ. Серед них також може бути і кір, оскільки це хвороба, яка передається повітряним шляхом.

І дуже заразна хвороба. Уявіть, якщо в кімнаті є хворий на кір, то 9 з 10 людей навколо нього також захворіють, якщо вони не захищені. А єдиний надійний захист проти кору — це щеплення.

На жаль ліків проти кору не існує. Є лише ліки, як полегшують симптоми, наприклад, жарознижувальні. Якщо виникли бактеріальні ускладнення, то допоможуть антибіотики. Але ця інфекція не лікується. Організм або впорається, або ні.

То ж якщо ви і далі не вірите у ефективність вакцинації – тоді офіційно зафіксуйте відмову на прийомі у сімейного лікаря або педіатра. І не звинувачуйте медиків, бо ми попереджали. Фактично з кожної праски. Фактично щомісяця.

Якщо ми переконали вас – перевірте вакцинальний статус дитини. Від кору за життя, згідно з Національним Календарем щеплень, треба отримати 2 дози вакцини КПК в 1 рік і 6 років. Тобто, якщо вашій дитині 6 років та більше – у неї повинно бути 2 дози вакцини від кору, паротиту та краснухи, що і гарантує захист від цих трьох захворювань.

Здоровий глузд підказує, що єдина зацікавлена сторона у вакцинації – здорова нація, адже лікуватися дорожче, а життя – безцінне.

#кір #паротит #краснуха #кпк #вакцинація #вакцинадіє

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *