Що варто знати про кашлюк

Кашлюк (інколи, як кальку з російської, вживають назву коклюш) – це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке спричиняється бактерією Bordetella pertussis. Ця хвороба передається повітряно-крапельним шляхом і частіше всього вражає дітей, особливо немовлят.
Чому саме кашлюк ми обрали темою дописа цього тижня? Все тому, що в Україні зростає захворюваність на кашлюк. 515 випадків зафіксували за січень і лютий 2024-го, хоча минулого року в цей же час їх було тільки 27, повідомляє МОЗ. 95,9% усіх хворих – діти, й переважно дошкільного чи раннього дошкільного віку. Кашлюк легко передається повітряно-крапельним шляхом під час кашлю чи чхання, тому саме в дитячих колективах фіксувалась найбільша кількість випадків захворювання.
Кашлюк спричиняє бактерія Bordetella pertussis. небезпечною є не сама бактерія, а кашлюковий токсин, який вона виділяє в результаті своєї життєдіяльності. Цей токсин викликає відмирання епітеліальних клітин верхніх дихальних шляхів (особливо трахеї), надмірну стимуляцію кашльового рефлексу (внаслідок чого й буде специфічний “кукурікаючий” кашель, про який розкажемо далі) а також порушення виділення слизу (він стає густим та в’язким).
У перебігу кашлюку можна виділити 2 періоди:
📍катаральний, що триває 1-2 тижні. Його симптоми нагадують звичайну застуду або ГРВІ. Може спостерігатись сухий кашель, який поступово ситає нападопдібним, та невисока гарячка;
📍період спазматичного кашлю (тривалістю 4-6 тижнів). Виникають часті напади інтенсивного кашлю, без можливості набрати повітря. Сам кашель закінчуєтья «кукурікання» (частіше спостерігається уу дітей, рідше у підлітків і дорослих). Під кінець нападу можливе відкашлювання густого та в’язкого харкотиння (діти можуть його ковтнути, а потім виблювати). Напади можуть супроводжуватись набряком і ціанозом обличчя. У новонароджених та маленьких дітей замість кашлю може виникати зупинка дихання та генералізовані судоми. Напади кашлю доволі виснажливі, поза ними стан хворого досить добрий.
У новонароджених та немовлят кашлюк протікає досить важко. Існує високий ризик ускладнень та смерті. Лікування – антибіотикотерапія після лабораторно та клінічно підтвердженого діагнозу.
Проте парадокс в тому, що кашлюку можна ефективно запобігти вакцинацією. Український календар щеплень рекомендує щеплення проти кашлюку у вигляді комбінованої вакцини, яка також захищає від правцю, дифтерії, поліомієліту та гемофільної інфекції типу B.
Вакцинація відбувається у декілька етапів у віці 2, 4, 6, 12 та 18 місяців. Вакцинація допомагає розвинути стійкий імунітет, який захищає від зараження кашлюком, а якщо воно все ж сталось – від його ускладнень, суттєво полегшуючи перебіг захворювання
.
Не можна переоцінити важливість вакцинації від коклюшу та інших хвороб. Вакцинація не лише захищає вашу дитину від хвороб, але й допомагає утримувати загальний імунітет популяції на високому рівні, запобігаючи поширенню хвороби серед інших.
Завжди краще запобігати, ніж хворіти, тому зверніться до свого сімейного лікаря або педіатра для отримання рекомендацій щодо вакцинації вашої дитини.
#кашлюк #коклюш #вакцинадіє #вакцина #АКДП #сімейнамедицина #педіатр

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *