Хвороба Паркінсона

Хвороба Паркінсона має один з найшвидших темпів поширення з-поміж неврологічних захворювань. До 2040 року людей з цим діагнозом сягне 14,2 млн, оскільки людство стрімко старіє. В Україні щороку цей діагноз встановлюється близько 2 500 українцям.

Хвороба Паркінсона має три основні симптоми:

📍тремор (зазвичай починається з голови й рук);
📍брадикінезія — уповільнення рухів (характерне повільне пересування дуже маленькими кроками);
📍ригідність — скутість і напруга у м’язах, що може ускладнити переміщення та змінювати вираз обличчя, а також призвести до болісних м’язових спазмів (дистонія).

Хвороба Паркінсона розвивається внаслідок утрати нервових клітин у частині мозку, яку називають сірою субстанцією. Ці клітини відповідають за виробництво допаміну. Він діє як посередник між частинами мозку і нервової системи, які допомагають контролювати і координувати рухи тіла.
Якщо ці нервові клітини гинуть, кількість допаміну в мозку зменшується. Частина ж мозку, що контролює рух, не може працювати так само добре, як за нормальних умов.

Втрата нервових клітин – повільний процес. Симптоми хвороби Паркінсона зазвичай починають розвиватися, коли близько 80% нервових клітин сірої субстанції втрачені.

Причини захворювання досі залишаються невідомими. Що старшою стає людина, то більшає ймовірність захворіти. Спеціального попереднього обстеження не існує.

Наразі не існує способу лікування хвороби Паркінсона, але доступні методи, які допомагають полегшити симптоми та підтримувати якість життя:

Як запобігти хворобі Паркінсона?

📍додайте в раціон свіжі овочі, багаті фолієвою кислотою. Вона значно знижує ризик розвитку хвороби Паркінсона. Найкраще її джерело — темно-зелені овочі (броколі, шпинат, зелень, брюссельська капуста, спаржа), авокадо, бобові, сочевиця.

📍Жирні кислоти Омега-3: допомагають збалансувати рівень холестерину, підвищити імунітет та покращити серцево-судинне здоров’я, є будівельним матеріалом для мозку, нервової та ендокринної систем.

📍Вітамін D3: стимулює утворення транспортного білка у слизовій оболонці кишечника, який переносить кальцій та фоcфор до кісткової та м’язової тканин. За рахунок цього у крові підтримується постійний рівень цих мікроелементів, що необхідно для профілактики спазмів у м’язах.

📍Регулярні фізичні вправи та зниження стресу. Усі стреси — фізичні, емоційні та хімічні — спричиняють запалення і довгострокове пошкодження усього організму.

Чим більше ми знаємо про свій організм – тим краще ми можемо дбати про нього. Ми ж завжди намагатимемося давати вам тільки корисну та практичну інформацію, яка допомагатиме вам зберегти здоров’я.

#хворобапаркінсона #хворобаПаркінсона #тремор #допамін #здоровʼя #ЗдоровеЖиття #здоровізвички #здоровехарчування

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *