Хто такий вітамін B12 і за що він відповідає в організмі людини

Вітамін B12, він же кобаламін або ціанокобаламін, відіграє ключову роль у багатьох аспектах здоров’я. Він підтримує здоров’я кісткової, нервової системи, головного мозку та необхідний для утворення еритроцитів, синтезу ДНК, регулювання енергетичних потреб організму. Він здатен впливати на настрій. Його дефіцит викликає розвиток мегалобластної анемії.
Наша печінка є своєрідним “депо” вітаміну B12. Проте, якщо ці резерви вичерпаються, можуть виникнути негативні наслідки для здоров’я:
📍поколювання в руках та ногах, важкість при ходьбі
📍сплутаність свідомості та втрата пам’яті
📍депресія та дратівливість
📍погіршення сприйняття смаків та запахів
📍зниження зору
📍прискорене серцебиття
📍швидка втомлюваність, головні болі
📍блідість шкіри
📍втрата ваги
Особливо важливо поповнювати запаси вітамінів групи В людям з діабетом 2 типу. Ці вітаміни погано засвоюються під час приймання цукрознижувальних препаратів, проте є вкрай необхідними для засвоєння інсуліну і відновлення обміну речовин.
Природним джерелом вітаміну В12 є їжа тваринного походження: яловича і теляча печінка, молочні продукти. Яловичину рекомендовано вводити в раціон хоча б один раз на тиждень. Строгим вегетаріанцям може бракувати цього вітаміну, якщо вони не вживають збагачену ним їжу чи вітамінні добавки. Зброджені соєві продукти, такі як темпе, містять деяку кількість B12, проте в неактивній формі. Також в невеликих кількостях він присутній у деяких водоростях (норі, хлорелі).
Вітамін В12 запобігає запобігти серйозним вродженим вадам розвитку при вагітності. Дослідження показують, що для правильного розвитку плода його мозок та нервова система вимагають від матері достатнього рівня цього вітаміну. Його дефіцит на початкових стадіях вагітності підвищує ризик вроджених дефектів. Крім того, дефіцит вітаміну B12 у матері може сприяти передчасним пологам або викидням.
Підтримка адекватного рівня вітаміну В12 (2,4 мгк для дорослих на добу) сприяє здоров’ю кісток, запобігає остеопорозу, знижує ризик розвитку сліпоти, запобігаючи дегенерації жовтої плями (місце на сітківці з найбільшою концентрацією колбочок) Він також покращує настрій та зменшує симптоми депресії.
#вітаміни #в12 #b12 #кобаламін

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *