Перша допомога при епілепсії

Епілепсія – це хронічне неврологічне захворювання, яке характеризується повторюваними нападами або судомами. Причиною епілепсії може бути різноманітність факторів, включаючи генетичні наслідки, травми головного мозку, інфекції, ураження мозку внаслідок інсультів або пухлин, а також вроджені аномалії розвитку мозку.

❗Прояви епілептичних нападів можуть бути різноманітними, включаючи мимовільні рухи, втрату свідомості, спазми м’язів, позитивні або негативні відчуття.

При нападі епілепсії надзвичайно важливо надати правильну домедичну допомогу. Перш за все, треба забезпечити безпеку оточуючих і уберегти потерпілого від травм.

📍Не слід силою стримувати судоми, а також вставляти предмети в рот, оскільки це може призвести до пошкодження зубів, язика. Не обливайте та не збризкуйте людину водою, аби привести її до тями.

📍Ви можете забезпечити “безпечне положення” тіла, перевернувши людину на лівий бік. Так ви зменшите ризик аспірації верхніх дихальних шляхів слиною, піною або блювотними масами (так, при нападі епілепсії людину може знудити).

📍Не намагайтеся перенести людину під час епілептичного нападу. Виняток становлять ситуації, коли напад стався у місці, яке загрожує життю людини – наприклад, посеред проїжджої частини дороги.

📍Під голову можна покласти щось м’яке. Звичайно, що не кожен з нас носить з собою міні-подушку, проте можна використати верхній одяг, зробивши імпровізований м’який валик.

📍Зробіть доступ до свіжого повітря: розстебніть верхні ґудзики одягу, послабте краватку, зніміть шарф, розчепіть блискавку куртки.

📍Не робіть нічого більше, ніж ці кроки. Як правило, епілептичний напад триває близько двох хвилин та минає мимовільно. Якщо ж він триває більше п’яти хвилин – не зволікаючи, телефонуйте до ЕМД (103) та поясніть ситуацію, вказавши максимально точно адресу, де ви знаходитесь з постраждалим.

📍Після нападу поясніть людині, що сталося, та що ви зробили. Як правило, людина з нападом епілепсії не пам’ятає події, які відбувались за кілька митей до нападу та під час самого нападу.

Дбайте один про одного!

#епілепсія #першадопомога #домедичнадопомога #судоми

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *