Про вітамін С

Вітамін C є однією з найбільш важливих поживних речовин для нашого організму. Його користь для підтримання здоров’я та краси неможливо переоцінити.

Вітамін С володіє:

📍Антиоксидантними властивостями. Він є потужним антиоксидантом, який захищає клітини від пошкоджень, спричинених вільними радикалами. Це допомагає зменшувати загрозу виникнення серцево-судинних захворювань (гіпертонічної хвороби, ішемічної хвороби серця, стенокардії), знижуючи рівень “поганого” холестерину та артеріального тиску. Також він може запобігти розвитку злоякісних новоутворень.

📍Імуностимулюючою дією. Він стимулює продукцію лейкоцитів (білих кров’яних тілець), задача яких – боротися з інфекціями. Також він підвищує рівень антитіл, які забезпечують довгостроковий захист організму від вірусних та інфекційних захворювань.

📍Позитивним впливом на синтез колагену. Вітамін C є ключовим фактором у виробництві колагену: білка, який відповідає за здоров’я шкіри, суглобів, кісток і судин. Також колаген сприяє зміцненню та зволоженню шкіри, та прискорює загоєння ран.

📍Позитивним впливом на шкірні покриви: вітамін C зміцнює бар’єр шкіри, захищаючи її від шкідливих зовнішніх факторів, таких як сонячне ультрафіолетове випромінювання.

Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), середня доросла людина може споживати близько 65-90 мг вітаміну C на день.

Основними джерелами вітаміну C є свіжі фрукти (апельсини, грейпфрути, ківі), овочі (перець, броколі, брюссельська капуста) та ягоди (журавлина, полуниця, малина). Невелика кількість вітаміну С також міститься у вівсі, гречці, мигдалеві, морепродуктах (мідії, креветки) та молодій картоплі.

Важливо зазначити, що надто великі дози вітаміну C можуть призвести до певних побічних ефектів, наприклад до розладів шлунково-кишкового тракту (діареї), посилення утворення каменів в нирках, шкірних алергічних реакцій. Тому важливо дотримуватися рекомендованих доз і не перевищувати їх без консультації з лікарем, особливо при вживанні додаткових вітамінних препаратів.

Будьмо здорові!

#вітамінС #вітамін #вітаміни

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *