Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

14 листопада світ відзначає Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом, захворюванням, яке серйозно впливає на якість життя та може призвести до серйозних ускладнень, таких як пошкодження серця, кровоносних судин, очей, нирок та нервів. Цей день служить нагадуванням про поширеність захворювання, яка невпинно зростає.
Цукровий діабет 1 типу – це автоімунне захворювання, при якому власний організм знищує клітини, що виробляють інсулін. Діабет 2 типу розвивається, коли організм не виробляє достатньо інсуліну або не може використовувати його ефективно.
Зараз цукровий діабет стає все більш поширеним. Масові обстеження показують, що в розвинених країнах тяжкими формами цукрового діабету страждає від 2 до 4% населення, з ще 4-6% виявлених латентних або прикордонних форм діабету.
Тривалість розвитку симптомів діабету 2 типу може призводити до того, що пацієнт не відчуває істотного погіршення свого здоров’я. Проте це може визначитися під час профілактичних обстежень.
Фактори ризику включають спадковість та схильність до ожиріння. Для жінок ризик також збільшується при народженні дитини з вагою більше 4 кілограм на тлі підвищеного рівня цукру в ході вагітності. Симптоми включають спрагу, часті сечовиділення, погане загоєння ран та свербіж.
“Золотий стандарт” діагностики включає аналізи крові на цукор і глікований гемоглобін. Вони допомагають визначити рівень цукру в крові, толерантність до глюкози та виявити переддіабет.
Щоб запобігти діабету 2 типу, важливо підтримувати нормальну вагу тіла, бути фізично активним, дотримуватися здорового харчування та уникати тютюнопаління. Сімейний лікар може надати поради та підтримку для зміни стилю життя та профілактики захворювання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *